USA: Veľkú noc oslavujú aj v Bielom dome - gúľaním vajíčok

09.04.2009 Celý región

Washington 24. marca (TASR) – Oslavy Veľkej noci každoročne v pondelok verejnosti sprístupnia aj inak zatvorené záhrady Bieleho domu.
Už od roku 1878 tu prvé dámy vítajú hostí tzv. veľkonočného gúľania vajíčok. Prezidentskú tradíciu zaviedla Lucy Hayesová, manželka 19. amerického prezidenta Rutherforda B. Hayesa (1877-81).

Tento rok na veľkonočný pondelok poputujú k Bielemu domu tisícky detí s rodičmi, aby sa zúčastnili rozličných jarných hier. Najtypickejšie sú preteky v gúľaní vajíčok, ktoré deti poháňajú lyžicami.

Deti najrozličnejších vekových kategórií sa však môžu zapojiť do sprievodných aktivít a rodičom čas skráti aj zábavný program. Účasť na tomto podujatí je bezplatná a nevyžaduje žiadne osobné pozvanie od prezidentského páru. Jedinou podmienkou je trpezlivé čakanie na lístky, ktoré sa rozdávajú dva dni pred začiatkom osláv.

Šancu vidieť Georgea a Lauru Bushovcov budú mať aj tento rok iba tí, ktorým sa podarí získať lístky na samotné otvorenie akcie. Každých 15 minút organizátori vpustia približne 300 ľudí.

Niektoré historické zdroje uvádzajú, že tradícia gúľania vajíčok vznikla pôvodne pri sídle amerického Kongresu, na Kapitole. Hráči však boli odtiaľto po niekoľkých rokoch vykázaní, pretože zničili trávnik.

Ako uvádza vo svojom článku online magazín Ezine Articles, informácie sa rozchádzajú v tom, či presťahovanie podujatia do Bieleho domu vyvolali protesty nespokojných detí, alebo iniciatíva amerického prezidenta. Každopádne v roku 1878 sa preteky v gúľaní vajíčok uskutočnili po prvýkrát v záhrade Bieleho domu.

Aj keď všetky administratívy prezidentov udržiavajú tradičnú súťaž, každá sa usiluje aj o spestrenie starých zvykov novými prvkami. Pat Nixonová deťom po prvý raz predstavila veľkonočného zajaca. V roku 1974 deťom prvýkrát požičali lyžice z kuchyne Bieleho domu a od roku 1981 deti hľadajú aj drevené vajíčka s cennými autogramami.

Veľkonočné gúľanie vajíčok v Bielom dome je jednou z najstarších amerických tradícií. Toto podujatie sa zatiaľ konalo každý rok s výnimkou druhej svetovej vojny. Dnes je táto oslava jediným dňom roka, keď sa americká verejnosť dostane do záhrad, ktoré obklopujú sídlo amerického prezidenta.
 

Vyberte región